Πρεκνάδι, μια ξεχωριστή ποικιλία

Σταφύλι Πρεκνάδι

Η ποικιλία Πρεκνάδι (θα το ακούσουμε και ως Πρικνάδι) ή Πρεκνιάρικο είναι μία γηγενής ποικιλία της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας. Το σταφύλι της ξεχωρίζει από τις καφετί φακίδες (πρέκνες) στο φλοιό της ράγας και χοντρές κιτρινωπές φλούδες. Η στρεμματική του απόδοση είναι σχετικά χαμηλή (μικρότερη του τόνου ανά στρέμμα).

Δίνει κρασιά μέτριου αλκοολικού βαθμού και μέτριας οξύτητας. Ο αρωματικός της χαρακτήρας είναι έντονος, που θυμίζει χαμομήλι και λεμονανθούς συνδυασμένα με νότες κερήθρας και κίτρινων φρούτων όπως τα βερίκοκα, το μάνγκο και ο ανανάς. Το στόμα είναι στρογγυλό και πληθωρικό, με άριστη ισορροπία ανάμεσα στο φρούτο, το αλκοόλ και την οξύτητα του.