Το Ξινόμαυρο είναι μια από τις πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες, μια από τις τέσσερις κύριες πρεσβευτές ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, ενώ αποτελεί τη βάση παραγωγής κρασιών τεσσάρων ΠΟΠ (Νάουσα, Αμύνταιο, Γουμένισσα, Ραψάνη).
Αν και το όνομα του παραπέμπει στο ξινό και μαύρο σταφύλι, οι χρωστικές του δεν είναι έντονες, δίνοντας ερυθρά κρασιά με φωτεινό ρουμπινί χρώμα, ενώ με ιδιαίτερη ευκολία μπορεί να δώσει δυναμικά ροζέ και λευκά κρασιά, ήσυχα ή αφρώδη.
Τα ερυθρά του κρασιά έχουν συνήθως μέτριο σώμα, υψηλή οξύτητα και έντονες τανίνες.
Στα ποικιλιακά αρώματα διακρίνονται συνήθως η τομάτα και ελιά, τα κόκκινα φρούτα (βατόμουρο, δαμάσκηνο, φραγκοστάφυλο), βιολέτα, ενώ η ωρίμανση του σε βαρέλι έρχεται να προσθέσει βανίλια, μπαχάρια (μοσχοκάρυδο, κανέλα, πιπέρι) και βούτυρο.
Η παλαίωση των ερυθρών κρασιών δρα ευεργετικά, μαλακώνοντας τις τανίνες, προσδίδοντας πολυπλοκότητα και σύνθετο αρωματικό μπουκέτο.
Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, οδηγούν όλο και περισσότερους να το συγκρίνουν με το Nebbolio ή το Pinot Noir.
Διαβάστε περισσότερα παρακάτω: